A Kennel alapító szukája Árkosligeti Kócos Cserge.

Küllemében és jellemében megtesítője a tenyészet alapvető célkitűzésének:

    jó idegrendszerű,
    kiváló munkaképességű,
    a pumi standardnak megfelelő, jó kiállású kutyák tenyésztése.

 

 

 

A Kárpáti-Kerítő Kennel tenyésztési céljai

 

A pumi munkakutya, de nem a szó hagyományos értelmében. Nem engedelmeskedik vakon, nem teljesít parancsot, nem hajt végre utasításokat, hanem „gondolkodik”, felméri a helyzetet és eleget tesz gazdája kérésének.

Pumi és pumi között is van különbség. Akad közöttük igen határozott, kemény kutya, aki ha úgy gondolja még a saját gazdáját is rendre utasítja, és előfordulnak olyanok is, akik kedvesek, bájosak, szívesen odabújnak az emberhez egy kis simogatásért.

Személy szerint jobban szeretem a kevésbé „harcos” és akaratos kutyákat, akik megfelelő motivációval és következetes neveléssel jól irányíthatóak. Ehhez úgy gondolom elengedhetetlen, hogy az adott egyed okos, intelligens, értelmes és tanulékony legyen.
A Kárpáti-Kerítő Kennel kutyáiban az ősi terelőösztön mellett ezeket a jellembeli tulajdonságokat szeretném megőrizni alapvető célkitűzésként.

Másodlagos, de fontos szempont a kutyák külső megjelenése is. Járva a kiállításokat látható, hogy a magyarországi pumi állomány elég heterogén. A küllembírók által leggyakrabban kihangsúlyozott hibák a nem megfelelő fül-és farok tartás, és a kelleténél nyitottabb, puhább szőrzet. Ezeknek a jegyeknek a helyes stabilizálása hosszú és következetes tenyésztői munka eredménye.

A kutyák egészsége sem elhanyagolható. A pumi alapvetően egészséges, edzett, a zord körülményekhez jól alkalmazkodó fajta. Ezen a területen úgy gondolom annyi a teendőnk, hogy a szükséges szűrővizsgálatok révén kizárjuk a tenyésztésből azokat az egyedeket, amelyek bármilyen egészségügyi problémával „megfertőzhetik” az állományt.

Meggyőződésem, hogy tökéletes pumi nincs, de a célom, hogy minél közelebb kerüljünk hozzá.

 


 

Tenyészszukáink

 

Árkosligeti Kócos Cserge

Almok: K L M
 
Kárpáti-Kerítő Kacér
(2009-től a Martonkeri Kennel
alapító szukája)
Almok: A  
 
Borzasszegi Puszta
Almok: C-CS    
 
Kárpáti-Kerítő Kurta
Almok:    
 

 

Copyright ©2009 Kárpáti Kerítő Kennel